Tachyum otvára prvú českú pobočku

BRATISLAVA, 24. septembra, 2024 – Spoločnosť Tachyum oznámila, že otvára svoje zastúpenie v Brne v Českej republike. Tachyum Czech Republic s.r.o. má pomôcť v raste spoločnosti, ktorá smeruje k odoslaniu univerzálneho procesorového čipu Prodigy do výroby (tape-out). Prví prijatí hardvéroví inžinieri nastupujú do novootvorenej pobočky od 1. novembra.

Brno je srdcom rozvíjajúceho sa technologického regiónu v strednej Európe. Tomu sa v posledných rokoch darí priťahovať medzinárodné spoločnosti, inovácie a talenty. Je preto ideálnym miestom pre spoločnosť Tachyum, ktorá chce prilákať kvalifikovaných IT odborníkov, ktorí sa zaujímajú o bezprecedentný výkon, energetickú účinnosť a úspory nákladov pre dátové centrá. Budú mať možnosť riešiť tie najzložitejšie problémy v oblasti analýzy veľkých objemov dát, hlbokého učenia, mobilných a vysokovýkonných výpočtov.

Česká republika je známa talentmi v oblasti hardvérového dizajnu a softvérového inžinierstva najmä v okolí Brna. Tachyum prináša pre veľmi schopných hardvérových a softvérových inžinierov v Českej republike jedinečnú príležitosť pracovať a rásť v oblasti návrhov špičkových vysokorýchlostných univerzálnych mikroprocesorov. To poženie vyspelý polovodičový priemysel v Českej republike vpred v rámci Európskej únie.

Spoločnosť Tachyum, ktorá vstúpila do záverečnej fázy vývoja procesora Prodigy, sa stala magnetom pre vysokokvalifikovaných inžinierov a vedcov svetovej úrovne. Pre novú pobočku v Brne hľadá skúsených odborníkov ako aj talenty na pozície inžinierov pre návrh a overovanie hardvéru procesorov; softvérových inžinierov pre portovanie rôzneho systémového softvéru, optimalizáciu výkonu, testovanie softvéru a automatizáciu testovania; a inžinierov pre pokročilé oblasti umelej inteligencie.

Blízkosť Brna k európskej centrále Tachyum v Bratislave prispeje k efektívnej spolupráci oboch firiem na spoločných úlohách. Na Slovensku spoločnosť disponuje priestorom pre výskum a vývoj s rozlohou 650 m2. Tvoria ho moderné kancelárie triedy A s interným dátovým centrom, laboratóriom a infraštruktúrou pre riadenie kvality (QA, Quality Assurance).

“Na čele spoločnosti Tachyum stojí skupina výkonných vizionárov, ktorí majú dokopy stovky rokov skúseností s vývojom pokročilých sieťových a úložných čipov a systémov,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO Tachyum. “Keďže dopyt po talentovaných inžinieroch začína prevyšovať trh práce na Slovensku, expandovali sme do ďalších krajín.

Tachyum je ideálnym miestom pre prácu skúsených aj začínajúcich talentov v rámci Európy. Vďaka skvelej lokalite a výhodám z toho plynúcim, ako aj turbulentnému obdobiu pre mnohých IT gigantov očakávame, že v Brne nájdeme výnimočnú skupinu kvalifikovaných odborníkov so záujmom pripojiť sa k našej misii.”

Spoločnosť Tachyum so svojím vlajkovým produktom Prodigy, prvým univerzálnym procesorom na svete, transformuje ekonomiku pracovných záťaží v oblasti umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier. Prodigy spája funkcie CPU, GPGPU a TPU do jediného procesora, aby poskytoval špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Keďže emisie svetových dátových centier naďalej prispievajú k zmene klímy a podľa prognóz budú spotrebovávať 10 percent elektrickej energie na svete do roku 2030, procesor Prodigy s veľmi nízkou spotrebou energie je v pozícii pomôcť vyvážiť globálny dopyt po výpočtovom výkone pri nižšej environmentálnej záťaži. Tachyum prijala významnú objednávku od americkej spoločnosti na vybudovanie rozsiahleho systému, ktorý poskytne počítačový výkon viac ako 50 exaflopov, čo exponenciálne prevýši výpočtovú kapacitu najrýchlejších superpočítačov pre inferenciu alebo generatívnu AI, ktoré sú dnes dostupné kdekoľvek na svete. Po dokončení v roku 2026 bude systém postavený na čipoch Prodigy poskytovať 25-násobný multiplikátor v porovnaní so svetovo najrýchlejším konvenčným superpočítačom, ktorý bol postavený iba tento rok, a bude dosahovať 25 000-krát väčšiu kapacitu pre AI ako modely pre ChatGPT4. Spoločnosť Tachyum má pobočky v Spojených štátoch, na Slovensku a v Čechách. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.