Tisková zpráva

3-minutové čtení

Tachyum pridáva do Prodigy FPGA časovače Watchdog

Bratislava, 7. mája, 2024 – Spoločnosť Tachyum® dnes oznámila, že do svojho emulačného systému Prodigy® FPGA pridala watchdog časovač, ktorý pomáha odhaliť a zotaviť sa z poruchy zariadenia alebo systému. Mechanizmus uľahčuje automatickú opravu dočasných hardvérových porúch a zabraňuje chybnému alebo škodlivému softvéru narušiť fungovanie systému.

Watchdog Prodigy, ktorý je k dispozícii ako hardvérový aj virtualizovaný čas, je súčasťou samoopravnej infraštruktúry v rámci dátových centier. Umožňuje automatickú obnovu serverov, ktoré zamrznú, a to bez zásahu človeka. Táto funkcia je dôležitá pre prevádzkovateľov so stovkami až tisíckami serverov.

Hardvérový watchdog časovač Prodigy musí byť periodicky obnovovaný operačným systémom na základe programovateľnej hodnoty časového limitu, inak spustí nemaskovateľné prerušenie. Watchdog vykonáva opravné akcie tým, že iniciuje mäkký reštart. Ak sa mu to nepodarí, pokúsi sa nabootovať operačný systém na jednom jadre, uloží obsah pamäte kernelu a následne vykoná tvrdý reštart.

Vo virtualizovanom prostredí sú samotné mechanizmy watchdog virtualizované, takže každý virtuálny počítač má individuálny časovač.

“Na najzákladnejšej úrovni je watchdog mechanizmus, ktorý resetuje počítač, ak sa niečo pokazí,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Môže to zahŕňať detekciu akéhokoľvek počtu problémov v rámci systému, pričom cennou funkciou je vytvorenie mechanizmu watchdog, ktorý nielen identifikuje problém, ale automaticky spustí jeho nápravu. Keďže mierime ku komerčnému uvedeniu Prodigy na trh, má zmysel, aby náš FPGA fungoval so zavedenými mechanizmami watchdog, aby zabezpečili úspech systémov s našimi univerzálnymi procesorovými čipmi.”

Keďže univerzálny procesor ponúka špičkový výkon pre všetky pracovné zaťaženia, môžu servery dátových centier postavených na Prodigy plynule a dynamicky prepínať medzi výpočtovými doménami (ako sú AI/ ML, HPC a cloud) s jednou architektúrou. Odstránením potreby drahého špecializovaného hardvéru pre AI a výrazným zvýšením využitia serverov, Prodigy signifikantne znižuje CAPEX a OPEX a zároveň poskytuje bezprecedentný výkon, spotrebu a ekonomiku dátového centra. Prodigy integruje 192 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až 4,5-násobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Video s ukážkou práce watchdog časovača na emulačnom systéme Prodigy FPGA si môžete pozrieť nižšie.

Sledujte Tachyum

https://twitter.com/tachyum

https://www.linkedin.com/company/tachyum

https://www.facebook.com/Tachyum/

O spoločnosti Tachyum

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.